Το Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας διοργάνωσε, στο πλαίσιο του ”ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ” που οργανώθηκε από την “ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ” και το τμήμα ”ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 28-30 Μαρτίου 2013, τη συνεδρία με τίτλο: “Όψεις της Ερευνητικής και Τεχνολογικής Πολιτικής στην Ευρώπη“.
Σε αυτήν τη συνεδρία παρουσιάστηκαν:
Γιάννης Καλογήρου (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ, ΕΚΤ), Αιμιλία Πρωτόγερου (ΕΜΠ): “Η συμβολή των Chris Freeman και Keith Pavitt και ευρύτερα της “Σχολής του SPRU”στη διαμόρφωση των «Σπουδών της Καινοτομίας» και της περιοχής «Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής»”
Γιάννης Καλογήρου (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ, ΕΚΤ), Αιμιλία Πρωτόγερου (ΕΜΠ): “Η συμβολή των επτά Προγραμμάτων Πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή έρευνα: Τα διευρωπαϊκά δίκτυα ερευνητικής συνεργασίας και η αξιοσημείωτη διαχρονική παρουσία των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων”
Γιάννης Καλογήρου (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ, ΕΚΤ), Εύη Σαχίνη (ΕΚΤ), Νένα Μάλλιου (ΕΚΤ), Άγγελος Τσακανίκας (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ, ΙΟΒΕ): “Η Διαχρονική Εξέλιξη της Μέτρησης των ερευνητικής και τεχνολογικής δραστηριότητας και η εμπειρία από τη χρήση των δεικτών έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στην Ελλάδα”
Αχιλλέας Μητσός (Παν. Αιγαίου), Γιάννης Καλογήρου (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ, ΕΚΤ), Αιμιλία Πρωτόγερου (ΕΜΠ): “Η ιστορική διαδρομή του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας”
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου.
Στην ανακοίνωση αυτή, επιχειρείται εντελώς συνοπτικά να περιγραφεί και να αναλυθεί η περιπέτεια της εισαγωγής, της διάχυσης της χρήσης και εντέλει της λειτουργικής αξιοποίησης των τεχνολογιών της πληροφορικής και των σύγχρονων επικοινωνιών (ΤΠΕ)- και των συνδεδεμένων με αυτές κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών εξελίξεων- στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις αυτές διασυνδέονται με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα νέων μορφών πληροφορίας και μέσων επικοινωνίας. Με λίγα λόγια επιχειρείται, στην περίπτωση της Ελλάδας, ο εντοπισμός του κύκλου ανάπτυξης και η ανάδειξη των διαρθρωτικών εμποδίων και των προωθητικών δυνάμεων του εγχειρήματος που απεκλήθη Κοινωνία της Πληροφορίας…
—
Η Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ελλάδα: ο δύσβατος δρόμος.Μια πρώτη απόπειρα απολογισμού
Στις 22 Μαρτίου 2010 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα ημερίδα που διοργάνωσε η Διαδημοτική Εταιρεία Ευρυζωνικών Δικτύων Νοτιοδυτικής Ελλάδος με θέμα: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αξιοποίηση των Ευρυζωνικών Υποδομών».
Δείτε εδώ τις εισηγήσεις της Ημερίδας
Κατεβάστε την εισήγηση του Γιάννη Καλογήρου
Στις 9/12/2009 η εταιρεία Communication Effect, το knowhow.gr και η ΕΕΛΛΑΚ διοργάνωσαν στο ξενοδοχείο Caravel της Αθήνας ημερίδα με θέμα “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: η πρόκληση ΕΣΠΑ, η εμπειρία μεγάλων οργανισμών, οι δυνατότητες του Ανοιχτού Λογισμικού” η οποία προκάλεσε σημαντικό ενδιαφέρον.
Δείτε κάποιες απο τις εισηγήσεις στο knowhow.gr
Κατεβάστε την εισήγηση του Γιάννη Καλογήρου
Στο πλαίσιο της έκθεσης INFOSYSTEM 2009 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26/11/2009 – 29/11/2009, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα “Ψηφιακός Δήμος, θεμέλιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης” στην οποία πήραν μέρος φορείς της Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί και στελέχη του ιδιωτικού τομέα.
Δείτε τις εισηγήσεις της Ημερίδας στο http://diktyo.kedke.gr/
Κατεβάστε την εισήγηση του Γιάννη Καλογήρου
Κατεβάστε φωτογραφίες απο την ημερίδα
Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη το 11ο ICT Forum στις 4 και 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Κατα τη διάρκεια του Συνεδρίου έγιναν εκτενείς συζητήσεις για θέματα όπως η ευρυζωνικότητα, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η διαλειτουργικότητα, το Ανοιχτό Λογισμικό και η αξιοποίηση των ΤΠΕ στους Δήμους. Δείτε τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου στο www.ictplus.gr
Κατεβάστε την εισήγηση του Γιάννη Καλογήρου
Κατεβάστε την εισήγηση του Θεόδωρου Καρούνου
Η κίνηση εθελοντικής προσφοράς για την Αμανή (ΑΜΑΝΗ 19) διοργάνωσε συνέδριο την περίοδο 31/7 – 2/8 του 2009 στον Βολισσό του Δήμου Αμανής της Χίου με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για την ενδυνάμωση της περιοχής. Στο συνέδριο αυτό ο Αν. Καθηγητής Γιάννης Καλογήρου απο την Ομάδα INFOSTRAG πραγματοποίησε εισήγηση με τίτλο: «Κατευθύνσεις και προϋποθέσεις εφαρμογής ενός στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης και ποιοτικής τοπικής ανάπτυξης»
Κατεβάστε την εισήγηση του Γιάννη Καλογήρου
Εισήγηση του Γιάννη Καλογήρου στο πλαίσιο του συνεδρίου Broadband Cities 2008 του Διεθνούς Δικτύου Ψηφιακών Κοινοτήτων (INEC) το οποίο διεξήχθη στα Τρίκαλα στις 20-23 Οκτωβρίου 2008. Η εισήγηση είχε τίτλο «Προκλήσεις και προοπτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή», Κατεβάστε την παρουσίαση
Εισήγηση του Θεόδωρου Καρούνου “E-Business Forum: Fiber to the Home – Fiber to the Building”, Κατεβάστε την παρουσίαση
Χαιρετισμός της επιτρόπου Viviane Reding
Χαιρετισμός του Πρύτανη του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, Ανδρέα Ανδρεόπουλου
Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι οι ακόλουθες:
Στρατηγική για την ισχυρή παρουσία της αυτοδιοίκησης στην ΚτΠ: σχεδιασμός και υλοποίηση
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφοριακά συστήματα δήμων ( e – local government )
Αξιοποίηση και ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών
Συνεργασίες ΟΤΑ με άλλους εταίρους – Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα στα έργα της Πληροφορικής
Δ’ ΚΠΣ, Διαρθρωτικά Ταμεία και ΚτΠ
Συνεργασίες ΟΤΑ με άλλους εταίρους – Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα στα έργα της Πληροφορικής
Στόχος του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση των θέσεων και της στρατηγικής της Αυτοδιοίκησης για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (Τ.Π.Ε), η αξιολόγηση των εμπειριών της Τ.Α. από την εφαρμογή προγραμμάτων Κοινωνίας της Πληροφορίας και η δυνατότητα υλοποίησης προτάσεων νέων έργων και συνεργασιών.
Το Συνέδριο απευθύνεται στους αιρετούς, σε στελέχη και επιχειρήσεις της Τ.Α. που ασχολούνται με θέματα σχετικά με την Κοινωνία της Πληροφορίας, σε ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και ειδικότερα της περιφέρειας, σε επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.